dinsdag 15 april 2014

New York City

Hallo iedereen,

wat we 10 maanden geleden allemaal hadden geboekt en geregeld stond nu dan eindelijk op het punt van beginnen: onze trip naar de US. We begonnen er zo langzamerhand ook echt wel naar uit te kijken, alle voorbereidingen waren afgerond en de koffers stonden al een poosje gepakt. Op naar Schiphol !
UA 071
Omdat we daar 3 uur van te voren al aanwezig moesten zijn ging om 03.30 uur de wekker en stonden we tegen 6 uur op het vliegveld. Inchecken en de douanecontrole gingen erg vlot en een kwartier te laat vertrokken we richting Newark, waar we ruim 8 uren later op tijd zijn geland. Onderweg geen problemen, alleen de landing was wat onzacht vanwege de harde wind. Verder was de service en de catering prima, dus geen klachten over United Airlines.
We hadden verhalen gehoord over strenge douaneregels en lange wachtrijen bij aankomst, maar dit viel ons reuze mee. Je moet vingerafdrukken achter laten en er wordt een foto van je gemaakt. Dit duurt per persoon eventjes, maar alles ging redelijk vlot. Daarna lagen ook de koffers al hun rondjes te draaien op de band, dus om een lang verhaal kort te maken: binnen de kortste keren stonden we bij ons hotel. Er rijdt elk half uur een shuttle van en naar het vliegveld dus ook dit ging erg gemakkelijk. Vervolgens, na een douche en een kop koffie, was het tijd om ons eerste bezoek te brengen aan de Big Apple.
De Amerikaanse V&D
De zon scheen en het was een graadje of 22, kortom perfect weer voor een wandeling door Manhattan.
Met de trein ( station in de buurt van het hotel ) stonden we in een klein half uur op New York Penn Station in Manhattan. Deze rijdt onder de Hudson rivier door en komt ondergronds aan in de buurt van Madison Square Garden. En u weet, wij hebben toch al het nodige gezien qua stad, maar hier waren we de weg toch even kwijt. We hadden eigenlijk geen idee waar heen en hoe ver. Een metrokaartje uit een machine halen lukte ook al niet en het leek of waren we een boerenarbeider en zijn vrouw, in 1954 voor het eerst vanuit Akkerwoude naar het grote Ljouwert, met de Fram-bus.
Na wat gevraag hadden we uiteindelijk de juiste uitgang te pakken en stonden we weer bovengronds. Het eerste wat opvalt: hoog ! En: druk ! In de benen dus en voor we het wisten stonden we op Broadway. Daarvandaan naar Times Square en van beide is het precies zo als op televisie.
Veel grote schermen met reclame en shows die worden aangekondigd, heel veel gele taxi's en ontzettend veel mensen.
Culinair genieten op Times Square
Maar het is toch wel indrukwekkend, we kenden het alleen van televisie en om er dan zelf te lopen is wel iets aparts. Het weer was prima dus we hebben op de tribune op Times Square wat gegeten, je raad het al: Mc.D..... En inderdaad, de Big Mac smaakt net zo als thuis.Omdat het weer zo goed was hadden we besloten om naar de top te gaan van het Empire State Building voor een mooi uitzicht over de stad. Dit hadden er meer bedacht en na ruim een uur in de rij ( in de rij voor een ticket, in de rij voor de securitycheck, in de rij voor de lift, en soms ook zomaar in de rij voor ? ) schoten we in een lift naar de 86e verdieping. Dit was echt de moeite waard, boven zie je pas hoe groot de stad is en hoe veel hoge gebouwen er opeen gepakt zijn. Geweldig ! Met de volgende lift zijn we naar de 102e verdieping geweest, daar sta je bijna in de top en voel je het gebouw bewegen. Raar gevoel moeten we bekennen, maar het is absoluut de moeite waard.
Manhattan vanaf ESB
Het is wel erg druk boven, dus na een rondje " uitkijken " en de nodige foto's zijn we weer snel afgedaald. De lange dag begon zich te wreken en de beentjes begonnen te klagen. Op het station nog een slice of pizza en een koud biertje en vervolgens de trein in op zoek naar het hotel.
Tien uur lagen we in bed, ruim 24 uur na de wekker in Burgum. Kapot, maar tevreden over een vlekkeloze reis en de eerste indrukken van NYC en Amerika. Misschien een vreemde tik, maar wat we echt fantastisch vinden klinken zijn de toeters van de treinen die langsrijden in de buurt van het hotel. Daar kan geen andere luchthoorn tegenop !
Kortom, reis okay, hotel okay en wij okay.


Een geslaagd begin van deze reis waarvan we jullie vanaf nu weer regelmatig op de hoogte houden. Tot de volgende keer met het tweede deel vanuit New York !
Ground Zero vanaf ESB
 

1 opmerking: