dinsdag 15 april 2014

New York City 2

Hallo volgers van onze blog,

we schrijven onze tweede dag in New York en dit was een dag met slecht weer, regen en harde wind. We voelen de lange dag van gisteren nog steeds in de beentjes en waren vrij vroeg weer in ons hotel vanavond, dus nog tijd om de ervaringen van vandaag met jullie te delen. Met een lekker blik koude Budweiser naast de laptop.....

Statue of M&M
Regen en wind dus. Na een stevig ontbijt de jas maar aangetrokken en wederom in de trein naar Manhattan. Eerst maar eens een blik werpen in Macy's, men zegt 's werelds grootste warenhuis. Een super V&D dus, waar alleen al de afdeling horloges groter was dan de Albert Hein in Leeuwarden. Grappig was een oude, originele roltrap van hout ergens onder in het gebouw. Na wat slenteren zijn we maar weer opgestapt, want schijnbaar geldt: hoe groter de zaak, hoe hoger de prijzen..... Op zoek naar wat souvenirs., en zaken met aandenkens aan NY zijn er genoeg.
Richting Times Square belandden we in een drie verdiepingen hoge winkel geheel gewijd aan M&M's ! Een paradijs voor de liefhebbers van het in een kleurig chocolade-omhulsel gegoten nootje. En wat er allemaal niet aan gewijd is: van T-shirts tot knuffels en van speelgoed tot nog veel meer met 2 M's er op aangebracht. Natuurlijk kon je de snoepjes per kilo aanschaffen uit metershoge silo's met M&M's. Helaas komen onze koffers al overvol retour, dus de aanschaf van deze gekleurde rakkers hebben we maar overgeslagen.
Na deze vrolijke snoepwinkel en een lopend buffet in de bistro ernaast vonden we het tijd voor serieuze zaken en hebben we de metro genomen om een bezoek te brengen aan Ground Zero. 
WTC memorial Ground Zero
Ondergronds ben je er zo en toen we aankwamen was het gelukkig droog. Om de plek te bezoeken waar de Twin Towers hebben gestaan moet je een ticket halen, maar deze is gratis. Men verlangt dat je in ruil een donatie schenkt en men denkt dan aan 5 dollar per persoon. Zo gezegd zo gedaan en vervolgens weer lekker in de rij voor de entree, de beveiliging en de eigenlijke toegang. Maar dan sta je ook ergens ! We weten allemaal wat daar is gebeurd en dat voel je ook. Het is zeer indrukwekkend. Het nieuwe WTC gebouw, wat overigens volgend jaar wordt geopend, maar zeker ook de beide vierkante vijvers waar de noord- en de zuidtoren hebben gestaan. In de randen zijn alle namen gegraveerd van de slachtoffers en hier en daar heeft men in een letter van een naam een roos gestoken. 


Bizar gezicht is dat zo nu en dan een vliegtuig laag komt overvliegen en velen dan direct omhoog kijken. Op die plek zal dat waarschijnlijk altijd bizar blijven. Ground Zero is bijzonder, bijna onwerkelijk.....
Na dit bezoek wilden we naar Grand Central Station, dus weer op naar de metro.
Het nieuwe WTC gebouw


Ineke was er wat eerder dan Sipke, want nadat Ien de overvolle metro instapte klapten de deuren dicht en verdween ze in de duisternis. Sipke nam de volgende metro en op het volgende station was de hereniging, zodat we deze reis toch nog gezamenlijk konden voortzetten. En ook Grand Central Station is indrukwekkend. Wat een immens gebouw en tevens heel erg mooi en schoon. Het is een wereld op zich met naast een stations-functie een markt, vele restaurants en een gigantische centrale hal. Wel wat anders dan het kille perron te Hurdegaryp. Hier nog een warme hap en daarna hadden we beiden last van cement in de benen. Terug naar het hotel.
Grand Central Station

Morgen onze laatste dag in NYC en het weer belooft beter te worden dan vandaag. Op het programma staat in ieder geval Central Park, maar met ons weet je het maar nooit. Je gaat het lezen en zien ! Tot de volgende keer.
NY Fire Department naast Ground Zero

Geen opmerkingen:

Een reactie posten